Regie en dramaturgie

Rostheater

Anita Ros is beschikbaar als regisseur en dramaturg. Zij, en ook de andere docenten bij het Rostheater,  kunnen voorstellingen maken en regisseren vanuit tekst, en ook vanuit improvisatie. Vanuit haar deskundigheid op het gebied van theaterwetenschap kan ze ook lezingen en cursussen geven over theatergeschiedenis en dramaturgie.

Het is ook mogelijk om een raamregie bij de toneelvereniging te doen. Een van onze regisseurs komt dan bij u langs. Regisseur van de vereniging geeft aan waarop hij/zij met de leden gecoached wil worden. Tijd en duur kunnen in overelg worden afgesproken. 

Regie
Een voorbeeld van groepen waar Anita Ros geregisseerd heeft:

  • Studententheater (Groninger Amateur Theater Vereniging, GATVER) Rederijkerskamers als Nicolaas Grijp, Sappho en  Openluchtspelen (Leek).
  • Ad hoc groepen bijvoorbeeld de spelers die aan de Musical Straten deelnamen (2012) en de 40 jongeren die deelnamen aan het project Bruine Bonen en Kebab (2011).
  • Voorstellingen van de jongeren groepen van de Jeugdtheaterschool.

Dramaturgie
Als docent dramaturgie en theatergeschiedenis heeft ze ondermeer gewerkt bij:

  • Kunst en Cultuur Drenthe als dramaturg voor de WVC opleiding regisseren voor het amateur theater.
  • Stenden Hogeschool Groningen en het Noorderpoortcollege KTM Groningen voor het geven van gastlessen dramaturgie en theatergeschiedenis.

Lezingen
Lezingen kunnen gaan over een voorstelling, de geschiedenis van regisseurs, theatergeschiedenis, stijl en voorstellingsanalyse. Ze heeft het volgende gedaan.

  • De succesvolle lezingenreeks ‘Kijken naar Toneel’ in samenwerking met het Kunstencentrum Groningen en de Stadsschouwburg Groningen van 2000-2010.
  • Lezingen 'Stuk keuze' voor amateurgezelschappen.